Sarma
Autor wavribica | 4 Maj, 2007 | read_nums (2539)Baš sam nešto razmišljala koje je najukusnije srpsko jelo... Jako bih volela da umem da pravim baš sva lepa jela. A mi, Srbi, imamo odličnu kuhinju... Još ako se nadje neki gurman koji će svašta nešto da zbrčka, onda je to pun pogodak. Ako ne uspem na germanistici, odo ja u kuvare...onako, za svoju dušu...![]()
Ja bih rekla da je sarma nekako "najsrpskija". Volim kad su onako ljuće, pikantne, male, kad se dugo kuvaju, pa još ukrase pavlakom. I uz to domaći hleb... I slavske supe su jako ukusne. Inače, na slave, svadbe i ispraćaje i idem samo zbog supe i sarme. Volim pravu supu, kad se kuva sa dosta mesa, pa sa domaćim dugim rezancima sa peršunom (tako lepše izgledaju), sa dosta vegete, pa jos kad dodam bibera... Nisu ni one iz kesice loše. Volim krem supice iz kesice. Samo, ja to malo modifikujem, pa dodam jos dosta sitno iseckanog različitog povrća, malo griza i kukuruznog brašna. Nije na odmet ni bosiljak ili čili, kad ga imam pri ruci... Šta još volim... Francuska salata je idealna kad mama napravi domaći majonez, sa malo više senfa nego inače. Uz roštilj najbolje ide Cola, da lakše klizi, sa mladim lukom... Onaj zeleni deo mi je omiljeni, a volim i vrh. Super su i špagete sa posebnim sosom od paradajza, belim lukom, sitno seckanom salamom i slaninicom, kečapom, čilijem i biberom... Mmm, problem kod toga je to što je jako zasitno, onda mi brzo bude jako žao što ne mogu više...
Lepe su i špagete sa sirom, samo ovaj sos je nekako pikantniji. Od salata volim sve, sve: i karfiol, i krastavčiće i spanać, blitvu, zelenu (bez buba i zemlje, imam maniju da perem svaki list po minut), kupus, cveklu, rotkvice, papriku, srpsku, šopsku...ma sve! Morske plodove volim, ali ne baš sve... Lepe su mi lignje, pohovane, naravno, i oslić...Nešto nisam oduševljena šaranom, račićima i tako tim "čudnim" ribama... Volim i kolače sa puuuuuuuuuno šlaga, sa jagodama, trešnjama, višnjama, ananasom, bananama...sa čokoladom, orasima, lešnicima...šampite, krempite, baklave... Jedino ne volim mleko, mleveno meso i boraniju. To mi je, eto tako...bljak. Eto, kako Balaševićeva pesma inspiriše čoveka da piše o hrani... U BG-u jedem u menzi, pa osećam neku nostalgiju za maminom kuhinjom...


ne znam dal je nase :) i dal se tretira kao jelo :) svinja na rostilju :) mmhmm :))) Naravno i sarma nije losa :)) a tu je i srpski pasulj :) mada oba jela nadimaju ;) heheh :)
Autor dmc 04 Maj 2007, 20:29